Pyszny domowy rosół

Witajcie. Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem. A jest to rosół, w wielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). 

Składniki:
1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny)

3 marchewki
2 pietruszki
mały kawałek selera
kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej części, trochę białej)
3-4 ziela angielskie
1-2 listki laurowe
3 ziarenka pieprzu
sól, pieprz
2l wody
pół główki cebuli (na samym końcu do spalenia-nada piękny kolor i smak)
makaron do rosołu

Przygotowanie:
Do garnka nalewamy 2 litry wody i włączamy by już się gotowała. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy mięso. Następnie czas na warzywa, obieramy, myjemy. Marchewkę kroimy na słupki (lub jak wolicie od razu w plasterki, jeśli lubicie jeść potem z marchewką na talerzu), pietruszkę kroimy w słupki, pora również w słupki, a seler po prostu na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, na tym etapie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kolejnym etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu na palnik poukładać pokrojoną na plastry cebulę, lub ułożyć w piekarniku na papierze do pieczenia tuż pod grzałką i na maksymalnej temperaturze przypalamy cebulę. :) Taką przypaloną cebule dodajemy do rosołu. Całość gotujemy ok 2-3h na bardzo wolnym ogniu. Tak na prawdę rosół można gotować dłużej, im dłużej tym smaczniejszy, ponieważ warzywa się rozgotują mocniej i dadzą aromat, że zupa będzie pyszna. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania. 

W oddzielnym garnku przed podaniem gotujemy makaron al-dente, wykładamy na talerze i nalewamy zupę, jeśli lubicie możecie posypać posiekaną natką pietruszki :)
Smacznego :)



Popularne posty