Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym

Witajcie :)
Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :)

Składniki:
500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa)
3 pomidory
butelka passaty pomidorowej
2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki)
3 ząbki czosnku
papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól
zioła: tymianek, bazylia, oregano
makaron

Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy, myjemy. Cebule kroimy w kostke, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli.
Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą.

Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę.
Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia.

Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku tymiankiem oregano,  bazylią, solą i pieprzem. A w drugim garnku gotujemy makaron do spaghetti według przepisu na opakowaniu.
I gotowe :)
Smacznego :)



Popularne posty