Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i mozzarellą

Dziś propozycja na obiad bezmięsny. Akurat nada się na piątek, ale nie tylko. Może to być nawet propozycja na kolację, jeżeli lubicie, możecie jak najbardziej zrobić z mięsem. Moja wersja to akurat bez mięsa :). Tak więc, aby już nie przedłużać zapraszam po przepis. :)

Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 cebula
ser mozzarella
ser parmezan do posypania po wierzchu
pomidory suszone
oliwa
sól 
pieprz
700g przecieru pomidorowego (np. z biedronki w butelce)
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, odcinamy końcówkę zieloną, a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm. 
Tak pokrojone warzywo smarujemy oliwą z dwóch stron oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10 minut, żeby bakłażan był miękki.

W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczką a czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, gdzie jest rozgrzana już niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i próbujemy czy jest wystarczająco przyprawiona.

Brytfannę nasmarowujemy oliwą, i polewamy sosem. Sosu nalezy wlać tyle aby bakłażan był zanużony w nim. Kiedy bakłażan jest juz ułożony, kładziemy pomidor suszony, na to plaster mozzarelli i tak przekładamy do momenty kiedy położymy ostatni plaster bakłażana, pomidora suszonego i mozzarelli. Zalewamy wszystko sosem, żeby było wszystko zakryte i posypujemy startym parmezanem. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez jakieś 15 minut. 

Smacznego :)



Popularne posty