Chrupiące placki ziemniaczane

Czasami przychodzą momenty, kiedy nie chce nam się spędzać całego dnia w kuchni robiąc obiad. Szukamy wtedy pomysłów na jakieś szybkie dania. Czasami nawet zapominamy, że proste dania są nie dość, że lepsze to i czasem szybkie. Wtedy sprawdzą się pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. Nam najlepiej smakują ze śmietaną i z cukrem. 
Ale żeby nie przedłużać więcej zapraszam dalej po przepis :).


Składniki:
1,5 kg ziemniaków (waga po obraniu)
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo:
śmietana 18%
cukier


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce do ścierania ziemniaków. Cebulę obieramy z łupinek i myjemy oraz ścieramy również na tarce, Do miski ze startymi ziemniakami dodajemy mąkę, jajka, bułkę tartą, sól. Mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą ładnie zrumienione i chrupiące. Podajemy ze śmietaną i posypanym cukrem. Smacznego :)

Popularne posty