Krokiety z pieczarkami i serem w chrupiącej panierce

Krokiety to smaczne bezmięsne danie np. na piątek. Krokiety są z pieczarkami, w środku na pieczarki posypany jest ser, który się ciągnie po przekrojeniu cieplutkiego krokieta. Dodatkowo usmażony w pysznej chrupiacej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki. 


Składniki:
 CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków)
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oleju

FARSZ PIECZARKOWY:
500g pieczarek
1-2 cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz 
*opcjonalnie przyprawa curry

DODATKOWO:
5 łyżek startego sera na tarce o grubych oczkach

PANIERKA:
buła tarta
jajko

PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od zrobienia farszu.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i smażymy aż odparuje woda. Następnie dodajemy cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia cebuli. Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki żeby sobie przestygło.

CIASTO NALEŚNIKOWE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem  lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni najlepiej z cienkim dnem. 


Na placek naleśnikowy rozsmarowujemy na środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta w rulon. Takiego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Popularne posty