wtorek, 27 czerwca 2017

Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa

Letnią porą kiedy są upały, jest gorąco szukamy czegoś co nas ochłodzi. Sięgamy po lody, schłodzone napoje. Ale wtedy najlepiej orzeźwią nas lemoniady, które sami zrobimy. Nie dość, że są zdrowie, bo wiemy z czego zostały przygotowane. A po drugie przyjemnie orzeźwi i ochłodzi.  W tym poście pyszna lemoniada arbuzowa. Która jest nie dość, że przepyszna, to chłodna. Idealna na gorące dni !


Składniki:
1 kg arbuza (waga bez skórki)
3 cytryny
3 łyżki cukru
0,5 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia cukru
1 szklanka wody mineralnej 
kilka listków mięty
kostki lodu

Przygotowanie:
Arbuza umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito do miski przez sito. Do zmiksowanego soku z arbuza dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn. Szklankę napełniamy do połowy ciepłą wodą i rozpuszczamy cukier i wlewamy do arbuza i mieszamy. Do dzbanka wrzucamy kostki lodu, kilka listków mięty oraz trzecią cytrynę pokrojoną na małe kawałki, ja pokroiłam na ćwiartki. Zalewamy sokiem ze zmiksowanego arbuza.  


Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger