Rogale maślane - idealne na piknik i nie tylko

Kolejny post to pomysł na pyszną przekąskę. Sprawdzi się za równo jako dodatek na śniadanie zamiast pieczywa, ale też jako smaczne rogale na piknik. Można je upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w pojemniku. W smaku rogale maślane są idealne, najlepiej smakują przekrojone, posmarowane masłem i do tego dżem. Mniam ! Zapraszam po przepis poniżej :).



Składniki: (wychodzi ok. 24 rogali średniej wielkości)
1 szklanka mleka
100 g margaryny Omega Optima 
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 duże jajka
4,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki roztopionej margaryny Omega Optima

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru oraz mąki, mieszamy i zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Odstawiamy na 10-15 minut, aż zrobi się rozczyn. 
Pozostałe mleko zagotowujemy. Dodajemy masło, jajka oraz cukier i mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy mlekiem z masłem i jajkiem oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto powinno odstawać od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zwijamy rogale. Układamy na blasze, smarujemy roztopionym masłem i odstawiamy na 15 minut, by jeszcze podrosły. 
Po 15 minutach wkładamy rogale do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut. Powinny być ładnie zarumienione. Można sprawdzić patyczkiem, czy nie są surowe.
Upieczone rogale wyjmujemy z piekarnika i smarujemy ponownie roztopionym masłem i odstawiamy do wystygnięcia. 

Popularne posty