Big Mac - wersja domowa !

Na pewno są wśród Was osoby, które lubią różne kanapki np. z Mc Donalda. Ale też każdy wie, że domowe jedzenie, w tym fast-foody są nie dość, dużo smaczniejsze to o wiele, wiele zdrowsze! W dzisiejszym poście pokażę Wam moją wersję na domowego Big Maca ! Zapraszam !

Składniki na 4 kanapki Big Mac:

BURGERY:
500 g mięsa mielonego (najlepsze byłoby wołowe, ale ja miałam wieprzowo-wołowe)
połowa cebuli
szczypta czosnku granulowanego
1 łyżeczka musztardy delikatesowej (możecie dać ostrzejszą
1 łyżeczka maggi lub sosu Worcester
1 łyżeczka zimnej wody
2 jajka
sól
pieprz
słodka papryka

SOS DO BIG MACA
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy 
odrobina octu winnego
1 łyżka maggi lub sosu Worcester
1 ogórek korniszony pokrojony w drobną kosteczkę
1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
1/2 łyżeczki cukru
szczypta czosnku granulowanego
szczypta słodkiej papryki
sól
pieprz

DODATKOWO:
4 bułki hamburgerowe
2 - 3 ogórki korniszone pokrojone w plasterki
1 połowa cebuli pokrojona w drobną kostkę
4 plastry sera topionego w plastrach (użyłam GOUDA)
kilka listków sałaty lodowej


PRZYGOTOWANIE:
BURGERY:
Mięso umieszczamy w misce. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką tworząc kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Na 4 kanapki Big Mac potrzeba 8 kotletów.

SOS DO BIG MACA:
W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem. Mieszamy.

Dwa lub trzy ogórki korniszone kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Sałatę myjemy. Jeśli liście są zbyt duże rwiemy na mniejsze kawałki.

Bułki przekrajamy na 3 części. Możemy odrobinę podgrzać na patelni grillowej. Na dół bułki plasterek sera, następnie rozsmarowujemy 1 łyżeczkę sosu, na to sałatę, hamburgera, posypujemy pokrojoną drobno cebulką, na to kładziemy środkową część bułki, następnie smarujemy sosem, na to sałata, plasterki ogórka, hamburger, posypujemy cebulką i przykrywamy górną częścią bułki. I tak postępujemy ze wszystkimi hamburgerami. Smacznego :)



Popularne posty