czwartek, 10 sierpnia 2017

Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami!

W dzisiejszym poście przepis na niezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam !
Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca.


 Składniki:

BEZA:
7 białek
350 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

MASA:
250 g serka mascarpone
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru waniliowego

DODATKOWO:
owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki)

Przygotowanie:
BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy 23 cm.

Do miski wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier. Po każdym dodaniu porcji cukru mieszamy mikserem. Pamiętajmy, aby nie zmniejszać ilości cukru, ponieważ beza może nie wyjść. Na koniec ubijania po dodaniu już cukru piana powinna być bardzo sztywna.  Ubijamy  jeszcze przez około 3 minuty, by piana się ustabilizowała. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i ubijamy jeszcze przez 1 minutę. 
Ubitą pianę wykładamy dużymi łyżkami na narysowany okrąg na blasze. Delikatnie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez minimum 3 godziny. Uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż piekarnik ostygnie, a następnie wyciągamy bezę.

MASA: (ubijamy ją przed podaniem lub ubitą wcześniej ale przechowaną w lodówce)
Do miksera wrzucamy serek mascarpone, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę i ubijamy na sztywną masę. Następnie krem przekładamy na wierzch bezy i posypujemy owocami i gotowe :).

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger