Ciasto ze śliwkami z orzechową nutą!

Ciasto ze śliwkami z nutą orzechów włoskich to pyszne, szybkie i aromatyczne ciasto nie tylko do kawy ! Koniecznie spróbujcie bo jest smaczne ! Myślę, że na deser sprawdzi się idealnie! :)



Składniki:
3/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych lekko na patelni i drobno posiekanych
600 g śliwek
170 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru + 2 x po 2 łyżki do śliwek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Okrągłą blachę (u mnie o średnicy 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Ze śliwek usuwamy pestki. I jedną połowę śliwek kroimy na ćwiartki i posypujemy 2 łyżkami cukru, drugą połowę kroimy w kostkę i również posypujemy 2 łyżkami cukru. 
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy posiekane i uprażone orzechy włoskie, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło utrzeć z cukrem do momentu aż masa będzie puszysta. Dodajemy po jednym jajku i po dodaniu każdego dokładnie zmiksować. Wlewamy ekstrakt waniliowy oraz wsypujemy mąką. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę i odsączone na sitku śliwki i mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę. Układamy na wierzchu pozostałe śliwki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy przez 75 minut w 180 stopniach Celsjusza. 
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. I gotowe.  Smacznego :).


Popularne posty