wtorek, 13 marca 2018

Domowa turecka bułka do kebaba

Na pewno wielu z nas lubi sobie czasem kupić gotowe danie np. kebab. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić go sami ? A na pewno z domową bułką do kebaba wyjdzie wyśmienity !


Składniki:
2,5 szklanki mąki (u mnie zwykła szklanka z uchem duralex, ona ma 250 ml pojemności)
40 g świeżych drożdży
100 ml jogurtu greckiego naturalnego
3/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
1 jajko
1/3 łyżeczki soli 
1/3 łyżeczki odrobina cukru

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz cukier. Wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy łyżką do rozpuszczenia się drożdży, następnie dodajemy jogurt grecki. Zagniatamy ciasto na gładką kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ładnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 1-1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz robimy dziurki widelcem. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Aż będzie ładnie zrumieniony wierzch.

Taką bułkę możemy przekroić na pół, wtedy wyjdą dwa ogromne kebaby, lub na 4 części, wtedy będą 4 mniejsze. I gotowe :). 
Smacznego :)


Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger