Kartoflak/Babka ziemniaczana - najlepsza, najsmaczniejsza

Od kilku dni mocno chodziła za mną chęć na babkę ziemniaczaną. Kiedyś danie robiono często w moim rodzinnym domu. Zawsze kiedy wydzielał się już pieczonej babki nie mogłam się doczekać kiedy będzie można kawałek zjeść. Sama potrawa pochodzi z północno-wschodniej Polski. W niektórych rejonach nazywana kartoflakiem, babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie przepis! :)

Składniki na blachę 25x11cm:
0,5kg obranych ziemniaków
100g wędzonego boczku
1-2 pętka kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
sól pieprz


Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, pomijam w tym etapie olej, bo tłuszcz wytopi się z boczku. Kiedy boczek zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w pół talarki. Wszystko razem smażymy aż całość będzie podsmażone. Stopień wysmażenia zależy jak lubicie :)

Obrane ziemniaki trzemy w maszynce lub na tarce o drobnych oczkach jeśli nie macie maszynki. Mleko zagotowujemy.

Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie dodajemy czosnek, gorące mleko, olej i przyprawy.  Całość dokładnie mieszamy np. łyżką lub szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut aż babka będzie z wierzchu złocistobrązowa :). 
Smacznego  :) 





Popularne posty