Na śniadanie uwielbiam jajecznice, ale nie zawsze chce się ją robić, więc gości u nas tradycyjnie w niedzielny poranek. :)
Jajecznica z odrobiną wędzonego boczku, do tego szczypiorek, pomidorki koktajlowe to smakowite połączenie. Nic tylko usmażyć :). A więc zapraszam :)
Składniki (na 2-3 osoby):
6 jajek
100g wędzonego boczku
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Na początek kroimy boczek w drobne kawałki, ja użyłam tutaj boczku w plastrach, więc wyszły fajne małe i cieniutkie kawałki. Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodawałam na patelnię ani masła ani żadnego tłuszczu, gdyż wytopi on się z boczku.
Boczek smażymy aż wytopi się tłuszcz, nam najlepiej smakuje tak mocniej wysmażony. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy do podsmażonego boczku. Kiedy na patelni jajka są jeszcze płynne wsypujemy szczypiorek i mieszamy do ścięcia się jajek. Na końcu dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i mieszamy. I jajecznica gotowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz