niedziela, 4 czerwca 2017

Pikantny sos pomidorowy

Przepis na pikantny sos pomidorowy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, do grilla, czy do różnego rodzaju przekąsek. Sos jest smaczny. Dzięki temu, że sami zrobicie sos pikantny macie kontrole nad tym, czy nie będzie za ostry, czy za delikatny. Po prostu wyjdzie taki, jak lubicie. Ale bez zbędnego gadania zabieramy się do przygotowania sosu ! 
Zapraszam... :)

Składniki:
6 łyżek ketchupu pikantnego
6 łyżek koncentratu pomidorowego
10-11 łyżek wody
1/3 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (jeśli będzie dla was za mało pikantny możecie wsypać odrobinę więcej, ale kontrolujcie na smak, żeby nie paliło za bardzo :) )
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:
Do miski dodajemy ketchup, koncentrat i wodę. Całość mieszamy łyżką na jednolitą masę, aż będzie dokładnie wymieszane. Następnie wsypujemy pieprz chilli cayenne, paprykę ostrą i słodką i ponownie mieszamy dokładnie. Próbujemy na smak, czy nie jest za pikantne, jeśli poziom ostrości dla was jest za mały a lubicie bardziej pikantne to doprawcie pieprzem chilli cayenne. Tylko z tą przyprawą ostrożnie bo można przedobrzyć :). Na koniec wsypujemy suszoną bazylię i mieszamy. Przekładamy całość do zamykanego pudełka lub do słoika i odstawiamy do lodówki żeby się przegryzły smaki. Schłodzony przed podaniem jest smaczniejszy :)
Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger