Sos z suszonych grzybów jest prosty i smaczny. Można go użyć na wiele sposobów np. do mięs, do placków ziemniaczanych, do pyz i wielu innych smacznych dań.
Składniki:
300-400 g suszonych grzybów
1 cebula
30 g masła
30 g mąki pszennej
1/3 litra wywaru z grzybów
2 łyżki śmietanki 30%
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 ziarenka pieprzu
sól morska
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Grzyby starannie umyć, a następnie moczymy w wodzie przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie gotujemy je przez 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie grzyby odcedzamy, ale wywaru nie odlewamy. Grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając rumienimy ją. Wszystko rozprowadzamy wywarem z grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone grzyby. Wszystko mieszamy i razem zagotowujemy. Na koniec wlewamy śmietanę i mieszamy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz