Kukurydziane sowy to pyszne placki na śniadanie. Myślę, że przypadną do gustu dla najmłodszych! Placuszki usmażyłam na patelni na formie w kształcie sowy. Ale oczywiście możecie użyć każdy kształt. Kwestia wyobraźni i kreatywności :). Mniaam!
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Składniki:
Na główne ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
Dodatkowo:
3 łyżki zgniecionych płatków Lubella Corn Flakes klasyczne - dosłownie zgniecione na proszek - zrobiłam to za pomocą wałka!
3 łyżki zgniecionych płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód - potraktowane identycznie jak jasne płatki.
Przygotowanie:
W miseczce ubijamy widelcem jajka z mlekiem oraz szczyptą soli. Połowę ciasta odlewamy do drugiej miseczki. Do jednej porcji wsypujemy jasne pokruszone płatki Lubella Corn Flakes klasyczne i mieszamy dokładnie widelcem, a do drugiej miseczki wsypuje pokruszone Lubella Corn Flakes Kakao i Miód i również mieszamy widelcem.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (najlepiej rozsmarować pędzlem silikonowym) układamy foremkę. i Zalewamy ciastem. W moim przypadku na oczy wlałam jasne ciasto, a pozostałe miejsca w foremce ciemnym ciastem. Smażę z dwóch stron przez ok. 1-2 minuty. Należy uważać, by nie spalić, przewracamy na drugą stronę jak górna warstwa się zetnie.
Placuszka układamy na talerz. Oczy oraz nos możemy udekorować dżemem.
Na śniadanie idealne. A na pewno zasmakuje najmłodszym!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz