Zasłodzę was :). Kolejna propozycja to ponownie ciasto. Tym razem Marcinek na herbatnikach. To przepis szybki, ale w smaku jest przepyszne! Jedliście Marcinka?
Składniki:
12 opakowań herbatników (każde po 50g)
MASA:
1 duża śmietana 18% (400 ml)
1 duża śmietana 30% (400 ml)
1 mała śmietana 36% (200 ml) (może być też 30%)
sok z cytryny - do smaku
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
W misce umieszczamy śmietany. Ubijamy przez chwilę, po czym dodajemy odrobinę soku z cytryny, a następnie cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier. Śmietana ma być ubita na sztywną pianę.
Blachę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników i warstwę kremu (mają być 4 warstwy herbatników i 5 warstw kremu). Ostatnią piątą warstwę kremu rozsmarowujemy na wierzchu, po czym posypujemy startymi ciastkami na tarce o drobnych oczkach oraz kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Tak jak pisałam na wstępie - robi się je szybko, ale i smak jest bardzo dobry!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz