Duszony schab w sosie własnym z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka

Dziś przedstawiam wam kolejną smaczną potrawę na obiad. Są to duszone plastry schabu w sosie własnym z pokrojoną marchewką, do tego ziemniaki oraz surówka z marchewki z jabłkiem.

Składniki:
5 plastrów schabu
2 marchewki do sosu
2 marchewki do surówki
1 jabłko
0,5 cebuli
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
przyprawy: papryka słodka, curry, sól, pieprz

Przygotowanie:
Plastry schabu myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy rękoma. obsypujemy solą, pieprzem, przyprawą curry i papryką słodką. Tak obsypany schab smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem kokosowym nierafinowanym. Podsmażamy aż zrumieni się z dwóch stron. Marchewki do sosu obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wrzucamy podsmażony schab, dodajemy pokrojoną marchewkę i zalewamy wodą taki z 2 cm nad mięsem oaz dodajemy pokrojną w kostkę cebulę. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 30-35 minut. Na koniec sos doprawiamy do smaku według uznania solą, pieprzem i słodką papryką. Zagęszczamy wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną.

Do miski ścieramy marchewkę na tarce o drobnych oczkach, a jabłka obrane ścieramy na tarce o grubszych oczkach, dodajemy następnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i mieszamy. Próbujemy na smak czy jest doprawione dobrze, jeśli jeszcze słabo to po prostu doprawiamy.

W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki.

Podajemy na talerzu z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z marchewki i jabłka.


Popularne posty