Pleśniak - pyszne ciasto z kruszonką

Witajcie, 
dziś przychodzę do was z przepisem na pleśniaka, kruche przepyszne ciasto połączone z pianką z białek i dżemem z czarnej porzeczki. A do tego dość łatwo i szybko się je robi ! Także polecam zrobić i spróbować, a na pewno wszystkim zasmakuje ! Zapraszam poniżej na przepis :)


Składniki:
-3 szklanki mąki
-5 jajek
-250g masła lub margaryny
-1 szklanka cukru
-2 łyżki kakao
-słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub z wiśni lub jakiś kwaśny
-niewielka szczypta soli
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do rondelka wrzucamy masło lub margarynę i doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie przelewamy do jakiegoś kubka/szklanki aby przestygło:

W misce lub na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło (lub margaryna). Zagniatamy ciasto.

Tak powstałe ciasto dzielimy na 3 części: jedna większa, i dwie mniejsze:

Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy aż zrobi się ciemne:

Następnie dwie mniejsze części czyli ciemną i jasną zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki żeby się schłodziło.

Większą cześć ciasta rozkładamy równomiernie na dnie blachy wyłożonej papierem, a następnie widelcem robimy dziurki, żeby równo rosło ciasto:

Na tak rozprowadzone ciasto wykładamy dżem, i smarujemy po całej powierzchni. 

Wyjmujemy ciasto ciemne z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na dżem.

W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier cały czas mieszając. 

Powinna powstać sztywna piana, którą rozsmarowujemy równo na startej wcześniej ciemnej części ciasta.

 Na tak rozprowadzonej ubitej pianie z białek ścieramy jasne ciasto. I wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok. 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i otwieramy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na 30-40 minut do wystudzenia, a następnie wyciągamy. Jeśli lubicie to na wystudzonym cieście po wierzchu możecie posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. :)

Po wyjęciu z piekarnika góra powinna być ładnie zrumieniona. 



Popularne posty