Chłodnik litewski - idealny na gorące dni

Kiedy za oknem jest gorąco na obiad idealnie sprawdzą się chłodniki. Zupy są pyszne ale kiedy za oknem pogoda nas rozpieszcza, nie zawsze chce się jeść gorące danie. Szukamy wtedy alternatywy, żeby się schłodzić, ale jednocześnie żeby się posilić. Jedną ze smacznych potraw ma upalne dni jest chłodnik litewski. Jest niezwykle smaczny, ale i łatwy w przygotowaniu! Zapraszam!


Składniki:
porcja dla 4-5 osób
1 pęczek botwinki
400g kefiru
400g śmietany 18%
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 małe ogórki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki. Łodygi i liście drobno kroimy. Buraczki obieramy i kroimy na kosteczkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. I tak gotujemy około 15 - 20 minut do miękkości. Wystudzamy.

Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, śmietanę, łyżkę szczypiorku, łyżkę koperku oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach i octem. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a dodatkowo bardziej zabarwi się od botwinki. Podajemy pozostałym szczypiorkiem, koperkiem oraz ugotowanym jajkiem. Chłodnik można podawać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.

Smacznego :)

Popularne posty