wtorek, 20 czerwca 2017

Shoarma z kurczaka z frytkami i surówką z marchewki i jabłka

Dzisiejszy pomysł na danie to shoarma z kurczaka podana z frytkami, a do tego surówka z marchewki i jabłka. Obiad prawie jak z restauracji Sphinx, ale domowe, a takie dania są najlepsze. 
Mocno doprawiony filet w połączeniu z frytkami i surówką to coś, co zasmakuje na pewno dużej części osób! Zapraszam !
Składniki:
1 filet z kurczaka
jest przyprawa Kamis Kebab-Shoarma
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Na surówkę:
2 marchewki
2 jabłka
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
cukier

Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Umieścić w misce, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-shoarma. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by filet się zamarynował.

Na rozgrzaną oliwę/olej wkładamy fileta i smażymy z każdej strony.
Marchew i jabłko myjemy, obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchew na drobnych. Dodajemy majonez, sól, pieprz i cukier do smaku i mieszamy dokładnie.

Usmażonego fileta podajemy z frytkami (ja akurat dałam upieczone mrożone frytki) oraz z surówką,
Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger