czwartek, 1 czerwca 2017

Pyszne pulpety w sosie własnym z ryżem i mizerią

Tym razem przepis na przepyszne pulpety mięsne. Idealne na obiad. W smaku są delikatne, zasmakują każdemu! 
Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :).


Składniki:
500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej)
1 mała marchewka
1 jajko
szczypta koperku
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki mąki
1 litr bulionu warzywnego
sól
pieprz
papryka słodka

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa. 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący wkładamy pulpety. Smażymy chwilę z każdej strony. Podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut.
2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki i mieszamy do rozpuszczenia mąki. Tak przygotowany rozczyn dodajemy powoli do sosu i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, zagotowujemy jeszcze chwile i doprawiamy do smaku.

UWAGA, wlewając rozczyn z mąki i wody sprawdzajcie czy gęstość sosu wam odpowiada :), żeby nie było zbyt gęste :).

Smacznego ! :)
Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger