środa, 10 stycznia 2018

Zapiekanka gyros - idealna na obiad

Czy lubicie sałatkę gyros? A może chcielibyście spróbować jej w innym podaniu ? Jako zapiekanka? W smaku jest przepyszne. Spróbujcie! Idealne jako danie obiad, na przyjęcia i nie tylko!
#sprytnieizdrowo #krakus


Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
2 torebki ryżu (po 100 g)
4 ogórki korniszone zwykłe oraz 3 ogórki korniszone z chili KRAKUS
1 czerwona papryka średniej wielkości
1 cebula
przyprawa do gyrosa
1 mała puszka kukurydzy
ser żółty
ser mozzarella
4 łyżki ketchupu
4 łyżki majonezu
olej
masło

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. 
Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce, wsypujemy przyprawę gyros i dodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać.  Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w drobną w kostkę cebulą. 
Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. 

Ketchup z majonezem mieszamy razem w miseczce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż. smarujemy cienką warstwą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Następnie umieszczamy kurczaka podsmażonego z cebulą, smarujemy sosem i posypujemy serem, ostatnia warstwa to papryka, ogórki i odsączona kukurydza. Tą warstwę też smarujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Z wierzchu układamy kilka cienkich plastrów sera mozzarella. Całość wkładamy do piekarnika. pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy przez jakieś 5-10 minut, dzięki temu nie będzie się tak mocno rozwalać przy krojeniu. Smacznego :)



Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger