Czy lubicie sałatkę gyros? A może chcielibyście spróbować jej w innym podaniu ? Jako zapiekanka? W smaku jest przepyszne. Spróbujcie! Idealne jako danie obiad, na przyjęcia i nie tylko!
#sprytnieizdrowo #krakus
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
2 torebki ryżu (po 100 g)
4 ogórki korniszone zwykłe oraz 3 ogórki korniszone z chili KRAKUS
1 czerwona papryka średniej wielkości
1 cebula
przyprawa do gyrosa
1 mała puszka kukurydzy
ser żółty
ser mozzarella
4 łyżki ketchupu
4 łyżki majonezu
olej
masło
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce, wsypujemy przyprawę gyros i dodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w drobną w kostkę cebulą.
Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę.
Ketchup z majonezem mieszamy razem w miseczce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż. smarujemy cienką warstwą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Następnie umieszczamy kurczaka podsmażonego z cebulą, smarujemy sosem i posypujemy serem, ostatnia warstwa to papryka, ogórki i odsączona kukurydza. Tą warstwę też smarujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Z wierzchu układamy kilka cienkich plastrów sera mozzarella. Całość wkładamy do piekarnika. pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy przez jakieś 5-10 minut, dzięki temu nie będzie się tak mocno rozwalać przy krojeniu. Smacznego :)
Pieczemy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńPieczemy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńRaczej bez przykrycia
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZapiekanka wyszła paskudnie słona. Niestety, nie moje smaki. Już ciepłe ogórki i ciepły keczup z majonezem - nie były dla mnie dobrym połączeniem. Ale jak ktoś lubi takie smaki - to na pewno doceni ten przepis, bo jest na prawdę szybki i prosty w przygotowanie.
OdpowiedzUsuń