piątek, 27 kwietnia 2018

Zupa krem cebulowa z grzankami

Zupa krem cebulowa z grzankami
Pikantna, rozgrzewająca zupa  krem cebulowa! Świetnie smakuje z grzankami! Koniecznie spróbujcie. :)


Składniki:
6 niewielkich cebul
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/3 łyżeczki pikantnej papryki mielonej
szczypta majeranku
szczypta tymianku
700 ml bulionu warzywnego (przepis TUTAJ)
1 łyżka masła
sól 
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy plastry. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, posypujemy paprykami i smażymy do zeszklenia się. Następnie dolewamy bulion, dosypujemy majeranek oraz tymianek. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30-35 minut, a dokładniej do momentu jak już cebula będzie miękka. Na koniec blendujemy wszystko razem na gładką masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. I gotowe, smacznego :)

Ja swoją wersję podałam z grzankami oraz odrobiną jogurtu naturalnego greckiego i posiekanym koperkiem :).

czwartek, 26 kwietnia 2018

Lody czekoladowo-orzechowe

Lody czekoladowo-orzechowe
Idealnie czekoladowo-orzechowe lody rozpływające się w ustach ! :)


Składniki:
250 ml śmietany 30%
3 łyżki mleka zagęszczonego (użyłam takie w tubce śmietankowe)
3-4 czubate łyżeczki nutelli lub innego kremu czekoladowego
2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych

Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy nutellę, mleko zagęszczone oraz orzeszki ziemne. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 6-8 godzin. Smacznego :)

środa, 25 kwietnia 2018

Tarta serowa ze szpinakiem i salami

Tarta serowa ze szpinakiem i salami
Coś pysznego na obiad? To z pewnością przepyszna tarta serowa ze szpinakiem i salami! Mniam! Na samą myśl ślinka mi leci.. :) Zapraszam po przepis! :)


Składniki:
1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu: LINK)
kilka plasterków salami
1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej)
2 jajka
80 ml śmietany 30%
3 łyżki startego żółtego sera
7-8 liści szpinaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 łyżki sosu na spód, użyłam słodkiego chili z tego PRZEPISU

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy do tarty i równo rozkładamy. Nadmiar ciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :).

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 
Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy ze śmietaną. Dodajemy pokrojony szpinak oraz starkowany ser. Doprawiamy 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu oraz gałki muszkatołowej i mieszamy ze sobą.

Na podpieczony spód rozsmarowujemy sos słodkie chili, na to wykładamy podsmażoną kiełbasę, kilka plasterków salami. Zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy ponownie kilka plasterków salami, Posypujemy górę serem - ja zrobiłam to cheddarem oraz nie wielką ilość startej mozzarelli. Dodatkowo na wierzchu dodałam kilka kosteczek sera feta - nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 minut.



piątek, 13 kwietnia 2018

Domowe lody waniliowe - bez maszynki

Domowe lody waniliowe - bez maszynki
Czy jest ktoś kto nie lubi lodów? Chyba nie ma takiej osoby. Uwielbiamy je wszyscy. Zwłaszcza, kiedy jest gorąco wtedy sięgamy po pyszne, zimne lody. Ale czy próbowaliście je zrobić sami ?
Zapraszam po przepis!



Składniki:
330 ml śmietany 30% - dobrze schłodzonej
2 jajka
80 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżka startej czekolady na wierzch

Przygotowanie:
Najpierw sparzamy jajka. Do wrzątku wkładamy jajko w skorupce na ok. 15 sekund. 

Przygotowujemy sobie 3 miski. 
W jednej misce ubijamy żółtka z 1/3 cukru. W drugiej misce ubijamy śmietanę z 1/3 cukry na sztywną pianę. W trzeciej zaś ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania białek dodajemy pozostały cukier i miksujemy. 

Do ubitej śmietany dodajemy ubite jajka z cukrem, sztywną pianę z białek oraz wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Całość miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.

Masę przekładamy do pudełka/pojemnika. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Umieszczamy w zamrażarce na 12h. 

Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam do wzięcia udziału. Link do konkursu TUTAJ.

czwartek, 5 kwietnia 2018

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Idealna na obiad, syta i smaczna! 


Składniki (na 3 porcje):
200 g suchej fasoli Jaś
120 g wędzonego boczku
125 g kiełbasy
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki krojonych pomidorów
sól 
pieprz
1-2 łyżki majeranku
2 ziela angielskie
2 listki laurowe

Przygotowanie:
Suchą fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodę (tak mniej więcej 5-6 cm nad fasolką) i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.  Jeśli zajdzie potrzeba i woda się będzie wygotowywać to dolewamy. Po tym czasie wylewamy wodę i wlewamy świeżej (ok. 3-4 szklanek).

Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek co chwilę mieszamy, dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smażymy aż boczek się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15-20 minut. 
Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger