Cannelloni z sosem bolońskim

Kolejna propozycja na danie z wykorzystanie makaronu to pyszne zapiekane danie - makaron cannelloni faszerowany mięskiem mielonym w sosie bolońskim, a to wszystko zapiekane w sosie beszamelowym z odrobiną mozzarelli z wierzchu! Smak pycha! Musicie koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis! 



Składniki:
12 rurek cannelloni
sos boloński z tego przepisu:
500 g mięsa mielonego
3 pomidory
butelka passaty pomidorowej
2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki)
3 ząbki czosnku
papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól
zioła: tymianek, bazylia, oregano
mozzarella

SOS BESZAMELOWY:
30 g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach


Przygotowanie:

SOS BOLOŃSKI:
Cebule i czosnek obieramy, myjemy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli.
Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą.

Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę.
Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia.

Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku tymiankiem oregano,  bazylią, solą i pieprzem. 

SOS BESZAMELOWY:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na średnim ogniu ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy mleko i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy  połowę startego sera, mieszamy i podgrzewamy, aż ser się rozpuści i zdejmujemy z ognia.

CANNELLONI:
Spód brytfanny smarujemy delikatnie sosem beszamelowym, a następnie faszerujemy makaron sosem bolońskim. Najwygodniej będzie postawić makaron w pionie, a po napełnieniu przewracać na bok. Tak faszerujemy wszystkie rurki. Polewamy całość sosem beszamelowym. Posypujemy resztą sera żółtego oraz układamy pokrojoną w plastry mozzarellą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez. około 25-30 minut. I gotowe :).




Popularne posty