środa, 28 czerwca 2017

Zupa z kurek

W lesie powoli wychodzą pierwsze grzybki A to znaczy, ze można już coś z nich robić. Dziś jeden z pierwszych takich przepisów - na zupę z kurek. Zapraszam dalej :)



Składniki:
350 g kurek
2 łyżki masła
połowa cebuli
1 ząbek czosnku
300 g ziemniaków
1 marchewka
1 litr bulionu (przepis TUTAJ)
szczypta kurkumy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g gęstej śmietany 18%
sól
pieprz


Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprowadzamy do zeszklenia jej. Następnie dodajemy umyte i pokrojone kurki oraz rozdrobniony czosnek. Smażymy przez około 10 minut, co chwilę mieszamy by się nie przypaliło. Po 10 minutach dodajemy starkowaną marchew. Wlewamy gorący bulion, wsypujemy odrobinę kurkumy. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy około 15-20 minut do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz startym koperkiem. Wlewamy zahartowaną śmietanę, mieszamy i gotowe.
Smacznego :)
Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger