sobota, 22 lipca 2017

Lasagne z sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem !

Kolejna potrawa to przepyszna lasagne z sosem bolońskim, z sosem beszamelowym, a do tego z wierzchu ciągnąca się mozzarella to idealny pomysł na obiad. Trochę czasochłonna, ale smak jest idealny! 
Przy okazji. Kochani, potrzebna wasza pomoc. Potrawa bierze udział w konkursie Barilla i potrzebne są głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/


Składniki:
makaron do lasagne BARILLA
0,5  kg mielonej łopatki wieprzowej
400 g przecieru pomidorowego
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka,  papryka ostra
100 g sera żółtego - starkowany na tarce o drobnych oczkach
1 duża kulka mozzarelli

Sos beszamelowy:
30 g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g startego sera żółtego

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut.

Sos beszamelowy:
W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników.


Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.


Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger