wtorek, 1 sierpnia 2017

Śniadaniowe serniczki z musem truskawkowym

Witajcie po przerwie urlopowej! Siły na nowo zebrane, tak więc wracam do was z nową energią, ale i z nowymi przepisami! Dziś pomysł na pyszne i szybkie serniczki śniadaniowe z musem truskawkowym! Idealne na śniadanie, ale i jako piątkowy obiad dla osób, który w tym dniu nie jedzą mięsa :). Tak więc nie przedłużam wstępu i zapraszam po przepis!


Składniki: (przepis na 17 serniczków)

SERNICZKI:
200 g twarogu półtłustego
2 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru
4-5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/3 łyżeczki esencji waniliowej (nie koniecznie)
szczypta soli

MUS TRUSKAWKOWY:
300 g truskawek (ja dałam mrożone)
2 łyżki wody
3 łyżki cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie możecie dać więcej, róbcie według swojego smaku)

Przygotowanie:

SERNICZKI:
W misce rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dodajemy jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko i esencję i mieszamy trzepaczką na jednolitą gęstą masę (powinno mieć konsystencję mniej więcej gęstej śmietany, żeby się nie rozlewało na patelni)
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy serniczki, nakładając masę łyżką. Smażymy aż będą zarumienione z każdej strony.

MUS TRUSKAWKOWY:
W garnku umieszczamy truskawki posypujemy cukrem, dolewamy wodę i gotujemy, aż się rozpadną przez ok. 10-15 minut. Co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły. Na koniec miksujemy blenderem na jednolitą masę.


Usmażone serniczki układamy na talerzu i podajemy z musem truskawkowym. Smacznego :)
Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger