Kolorowa tarta na spodzie kurkowym z kurczakiem, z warzywami i z kurkami



Sezon na kurki w pełni. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby coś pysznego z nich zrobić. Szukałam różnych inspiracji na kurki, ale nie znalazłam tego, co by mnie zainteresowało i postanowiłam zrobić coś innego - tarta na spodzie kurkowym, a na to farsz z fileta z kurczaka, z papryki, cebulą, a to wszystko posypane startym parmezanem i mozzarellą. Ale żeby już nie przedłużać zapraszam po przepis !



Składniki:

SPÓD:
300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
120 g zblendowanych na mus kurek wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
100 ml mleka
1 jajko

FARSZ:
1 połowa fileta z kurczaka
1 połowa czerwonej papryki
1 połowa żółtej papryki
1 połowa cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 papryki ostrej
odrobina chilli
1 łyżka przecieru pomidorowego

DODATKOWO:
2 łyżki startego parmezanu
1 niewielka kulka mozzarelli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4-5 łyżek kurek całych odgotowanych wcześniej kurek
1-2 łyżki sosu do pizzy (przepis znajdziecie TUTAJ)
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy jajko, zblendowane na mus kurki, oliwę, sól i odrobinę mleka. Zagniatamy na gładką jednolitą masę. Jeśli jest jeszcze suche ciasto nie lepi się to dolewamy stopniowo mleko, by ciasto nie przywierało do palców. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Rozkładamy równomiernie ciasto w blasze, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 10-15 minut na bok.

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kosteczkę. Papryki oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, wsypujemy przyprawy na patelnię, dodajemy papryki, cebulę oraz przecier pomidorowy i smażymy około 5 minut.

Nakłute ciasto smarujemy sosem do pizzy. Rozprowadzamy farsz. Posypujemy kurkami, szczypiorkiem, parmezanem, pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy około 25 minut.








 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Popularne posty