Ciastka maślane z dżemem

Słodkości ciąg dalszy :). 
Maślane ciasteczka z nutą dżemu na wierzchu to idealny pomysł na przekąskę do kawy, które można zabrać wszędzie. Np. na piknik do tego kawa z termosu i czas przyjemniej można spędzić poza domem. Są lekko chrupiące, kruche i smaczne.


Składniki (wychodzi około 30 ciasteczek):
170 g margaryny Optima Omega
100 g cukru
2 żółtka
220 g mąki pszennej
dżem ja użyłam z truskawek (przepis TUTAJ)

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 2,5-3 cm, na środku robimy dziurkę i nakładamy pół łyżeczki dżemu. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy i cieszymy się smakiem :).

Popularne posty